Puchatki robią przetwory….

Jesień to czas kiedy spiżarnie zapełniają się owocowo-warzywnymi przetworami. Grupa Puchatków przez ostatnie kilka dni także przygotowywała swoje własne zapasy na zimę. Jako pierwsze kisiliśmy kapustę. Dzieci dowiedziały się czego potrzebujemy oraz jak kiedyś, a jak dziś się to robi. Każdy mógł własnymi stopami, a następnie specjalnym tłuczkiem ugniatać kapustę. Była to świetna zabawa dla wszystkich!

Następnego dnia dzieci przyniosły do przedszkola owoce, z których robiliśmy kompoty. Puchatki kroiły owoce, układały je w słoikach, słodziły. Upiekliśmy także ucierane ciasto ze śliwkami- omówiliśmy potrzebne składniki, ilość i kolejność ich dodawania. Dzieci z zaangażowaniem wykonywały polecenia- efektem pracy był pyszny deser.

Ostatnim przetworem przygotowanym prze Puchatki była marmolada jabłkowa z cynamonem. To zdrowy i pyszny dodatek do naleśników, placków czy ryżu. Przedszkolaki zauważyły jednak, iż nasza marmolada wspaniale smakuje także jedzona łyżką prosto ze słoika:)

Puchatki robią przetwory…

3 new photos · Album by Op Siercza

Więcej: goo.gl/photos/TSp1eTjTcxMxsR9j8

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status